Till senaste kommentaren

Ekonomiskt stöd till Islamic Relief Worldwide?

Jag undrar om det stämmer att SIDA stödjer Islamic Relief Worldwides ekonomiskt ?

Om det stämmer anser jag att det är ytterst anmärkningsvärt eftersom det finns starka kopplingar till t ex Muslimska brödraskapet.

Jag önskar veta hur det ev ekonomiska stödet ser ut och hur det har sett ut historiskt (hur mycket pengar).
Jag är också intresserad av att få besked om vilka bevekelsegrunder som funnits för SIDA när besluten togs.
Anser SIDA att Muslimska brödraskapet är en demokratisk organisation som står upp för allas lika värde, jämställdhet etc ?

Har våra politiker information om detta?

Kommentarer

 • Hej Magnus,

  Det stämmer att Sida stöder Islamic Relief Worldwides humanitära verksamhet. Detta har vi gjort sedan 2005, och sedan 2013 är Islamic Relief en av Sidas strategiska humanitära partnerorganisationer. En stor del av stödet går till att lindra nöd i till exempel Syrien och Jemen. Sida har inget stöd till svenska Islamic Reliefs verksamhet i Sverige.

  Vårt humanitära stöd till Islamic Relief Worldwide de senaste åren fördelar sig så här:  Islamic Relief Worldwide är en respekterad internationell organisation som har finansiering inte bara från Sverige utan också från bland andra EU, Kanada och flera humanitära FN-organ. De har också en konsultativ roll i FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC) och har undertecknat Röda Korsets och Röda Halvmånens uppförandekod i katastrofhjälp. Tre år i rad har Islamic Relief Worldwide certifierats enligt Core Humanitarian Standards, vilket garanterar kvalitén på insatserna. Islamic Relief anklagas regelbundet för kopplingar till Muslimska brödraskapet, kopplingar de förnekar. För ytterligare information om detta rekommenderar jag att du kontaktar dem direkt.

  Som givare gör Sida kontinuerligt fältbesök för att följa upp bidragen. Vi har ett starkt internt förvaltnings- och kontrollsystem på plats för att säkerställa att svenska skattebetalares pengar på ett effektivt sätt går till att rädda liv och hjälpa människor i nöd. Vår senaste utvärdering av våra strategiska humanitära partners (juli 2020) visar att Islamic Relief är en principfast och effektiv humanitär aktör. Baserat på detta har Sida, tillsammans med revisioner med anledning av påstådda kopplingar till terroristgrupper, dragit slutsatsen att vi inte har någon information om Islamic Relief Sverige och Islamic Relief Worldwide som hindrar ytterligare samarbete för humanitärt bistånd.

  Vänliga hälsningar,

  Sida Kommunikationsenheten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.