Till senaste kommentaren

Vilka utbildningar är mest lämpliga om jag vill arbeta med bistånd och utvecklingsfrågor?

En akademisk utbildning inom ett relevant ämne är grunden för att kunna arbeta inom bistånd. I dag finns många utbildningar med inriktning på globala studier, utvecklingssamarbete och internationella utvecklingsfrågor. Den typen av utbildning är förstås relevant, men andra utbildningar kan vara minst lika relevanta. Många som arbetar med utvecklingsfrågor har examen från något av de bredare utbildningsprogrammen som till exempel civilekonom, jurist eller civilingenjör och har på ett eller annat sätt riktat in sina studier mot internationella frågor.

Med en kandidatexamen uppfyller du oftast de formella kraven, men de flesta som anställs har magisternivå på sina studier. Om du vill arbeta internationellt är nästan alltid masternivå ett krav.

Både generalister och specialister efterfrågas. Det viktiga är att du läser in dig och blir riktigt bra på det du vill arbeta med. Utvecklingsfrågor är oerhört komplexa och det krävs att du är insatt. Vilket specifikt ämne som är bra att vara inriktad mot ändrar sig över tid. Det är viktigt att också komma ihåg att breda språkkunskaper ofta är ett krav i kombination med ämneskunskaper.

Sida Kommunikationsenheten (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej!
  Johanna Plöen heter jag och ska till hösten börja plugga en master.
  Jag står just nu mellan två fantastiska val och skulle gärna få höra er input kring vilken utbildning som är mest meriterande i era ögon.

  Ett alternativ är LUMID - Master's in International Development and Management (Lunds universitet) och det andra är Master of Science (MSc) in Global Development i Köpenhamn (University of Copenhagen).

  Jag vet att ni har varit med och samarbetat med mastern i Lund och undrar därför om ni anser att den är det bästa valet?
  Det är kanske tydligt att jag har ett mål att få arbeta hos er en dag.
  Hur förhåller ni er till de olika universitetens rankningar, är det något ni väger in eller är det mer eller mindre betydelselöst?

  Jag skulle bli oerhört tacksam om ni hade tid att svara på min fråga!

  Allt gott!
  MVH
  Johanna
  Johanna
 • Hej Johanna,

  vi som jobbar på Sida har en mängd olika yrkesprofiler; exempelvis ekonomer, civilingenjörer, statsvetare, freds- och konfliktforskare, antropologer, sjuksköterskor och kommunikatörer.

  Eftersom biståndet omfattar så många olika tematiska områden och frågor krävs kunskap om allt från vatten och sanitet till hälsovård. Det är verksamhetens behov som styr rekryteringen av tjänster.

  Med andra ord finns det inte en viss utbildning som är bättre eller mer rätt.
  Det viktigaste när du väljer utbildning är att du väljer något som intresserar dig, som motiverar och inspirerar och ger dig möjlighet att utvecklas på det sätt du önskar.

  Lycka till med dina studier!

  Vänliga hälsningar
  Catherine

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.