Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför pengar till Ryssland?

Hur kan Sida stötta projekt till ett land som har ett av världens största valutareserver, liten statsskuld? Ett system där en elit tillåtits stjäla landets naturrikedomar.
Ett land med 140 000 000 invånare som leds av en diktator som hellre satsar pengarna på militären än utbildning till folket. En ledare som inte visar någon respekt för andra människor eller sanningar.
Är inte detta att kasta våra skattepengar åt svin?
Håkan Olsson

Kommentarer

 • Hej Håkan.

  Tack för din fråga.
  I Ryssland stödjer vi det civila samhället och de som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Det gäller stöd till oberoende medier, demokratikämpar och människorättsförsvarare. Inga pengar kommer att gå till statliga institutioner. Sida följer utvecklingen noga och arbetar intensivt med att anpassa vårt arbete i landet. Våra partners säkerhet är högsta prioritet.

  Samarbetet i Ryssland styrs av regeringens strategi: Strategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2020–2024 - Regeringen.seDen sammanlagda budgeten för hela strategiperioden 2020-2024 är 324 miljoner kronor. År 2021 var budgeten 70 miljoner kronor.

  Läs mer:
  Ryssland | Sida

  Sida jobbar nära våra partnerorganisationer som har lokal närvaro i Ryssland. Vi använder avancerade kontrollsystem med olika typer av revisioner. Det är alltid viktigt att de stöd Sida ger används på rätt sätt, att pengarna går till det som de är avtalade för. Därför finns strikta regler och rutiner för hur detta kontrolleras och efterlevs. Sida är också en av de få givare som har haft ett kontinuerligt arbete i Ryssland sedan 1990-talet. Den erfarenheten har gett oss en lokalkännedom som gör det lättare för oss att säkerställa att pengarna kommer rätt.

  Läs mer: Kontroll av biståndet | Sida,  Sidas arbete mot korruption | Sida

  Se även Frågor och svar om Sidas stöd i Ukraina och Ryssland med anledning av Rysslands invasion | Sida  Vänligen,
  Sara

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.