Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad händer med biståndet till Ukraina nu?

Våldsamheterna under den ryska invasionen har lett till att över 2,5 miljoner människor tvingats fly landet och antalet ökar snabbt. FN beräknar att nära två miljoner miljoner människor är internflyktingar. De humanitära behoven är omfattande och ökar kraftigt.

Sidas humanitära stöd till Ukraina i år är beslutat till 545 miljoner kronor. Det är en ökning med 500 miljoner kronor på grund av den akuta krisen. De 500 miljonerna omfördelas från Sidas långsiktiga utvecklingssamarbeten och ska gå till att lindra nöd och rädda liv inne i Ukraina och till dem som tvingats på flykt i regionen. De fördelas genom Sidas humanitära samarbetsorganisationer baserat på bedömningar av vilka organisationer som har bäst förutsättningar att nå människor i behov av skydd och stöd.

Sida ger sedan många år också ett mer långsiktigt stöd till Ukraina för att bland annat stärka demokratin och den ekonomiska utvecklingen. För 2022 är cirka 230 miljoner kronor budgeterat till reformsamarbete. Sidas totala stöd till Ukraina beräknas till 620 miljoner kronor.

Sida betalar nu ut 270 miljoner kronor av de extra medlen till humanitära insatser i Ukraina. Pengarna kommer fördelas till de organisationer med bäst förutsättningar att nå fram där behoven är som störst just nu. Så fördelas utökade humanitära stödet i Ukraina | Sida

Utrikesdepartementet (UD) ger även humanitärt stöd till Ukraina.
Rysslands invasion av Ukraina - Regeringen.se

Läs mer
Ukraina | Sida
500 miljoner kronor i humanitärt stöd till Ukraina | Sida
Situation Ukraine Refugee Situation (unhcr.org)
Frågor och svar om Sidas stöd i Ukraina och Ryssland med anledning av Rysslands invasion | Sida


Vänligen,
Sara (Uppdaterad )

Kommentarer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.