Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Somalia bevattning

Har Sida eller någon samarbetsorganisation projekt för bevattning i Somalia? Samla regnvatten? Droppbevattning? Urin som näring?
Maria Werme

Kommentarer

 • Hej Maria,

  Tack för din fråga.

  I Sidas portfölj för Somalia finns två insatser som rör ämnet bevattning. Du finner information om dessa nedan.

  12613 - WASH support for Somalia-ADRA
  Organisationen The Adventist Development Relief Agency (ADRA) har ansökt till Sida om finansiering på 68 miljoner kronor för att genomföra programmet Somalia WASH Service Delivery Improvement Program (SOWASDIP)" i Somalia under perioden 2019-2023. Detta inkluderar 8 000 000 kronor som Sida har tilldelat för att stödja arbetet i Somalia NGO Consortium under samma period.

  Programmet syftar till att förbättra hälso- och miljöförhållandena för en fortsatt tillgång till vatten-, sanitets- och hygienbaserade tjänster (WASH). Specifikt kommer programmet att: 1) Stärka de möjliggörande faktorerna och governance-strukturerna för att stödja leverans av lämpliga, rättvisa och prisvärda WASH-tjänster, 2) öka tillgången till hållbart, rättvist och billigt säkert vatten genom välskötta vattenförsörjningssystem på landsbygden, i städer och i utkanter av städer 3) öka tillgången till förbättrade, lämpliga och rättvisa sanitets- och hygientjänster, och 4) Ökad hushållsinkomst som ett resultat förbättrade WASH-tjänster. ADRA kommer att genomföra programmet tillsammans med den somaliska regeringen, det civila samhällets organisationer, den privata sektorn och det somaliska NGO-konsortiet. Programmet kommer geografiskt att riktas sig till utvalda distrikt i South Central, Puntland, Somaliland och staterna Galmudug, South West och Jubbaland. Primära målgrupper kommer att vara kvinnor och flickor från fattiga hushåll som bor i städer, i utkanten av städer och på landsbygden, inklusive de nomadiska befolkningarna och internflyktingar.

  Programmets totala budget uppgår till 68 miljoner kronor med Sida som enda finansiär. Cirka 15 miljoner kronor av programbudgeten kommer att vidarebefordras från ADRA till genomförande av civila samhällsorganisationer och 8 miljoner kronor till NGO-konsortiet.

  12768 - FAO- Building Resilience in Middle Shabelle ( “BRiMS” ) 2018-2022
  BRiMS projektet kommer bidra till att öka motståndskraften hos utsatta människors försörjning till matosäkerhetskriser genom att hantera de bakomliggande orsaker till sårbarhet i Middle Shabelle, Somalia. Fokus området i BRiMS projektet har utsatts för återkommande torka och översvämningar. Bristen på befintlig och fungerande bevattningsinfrastruktur, utbredd osäkerhet och tillgångsutmaningar är andra utmaningar i Midle Shabelle som hämmar jordbrukarnas produktion och resulterar i försvagad motståndskraft hos befolkningen. I ljuset av de senaste, återkommande torka och översvämningar, är den huvudsakliga fokuset på detta projekt kring vattenfrågor och bevattning: främst tillgång till vatten samt dess förvaltning.

  Openaid.se finns mer information om insatserna, sök på insatsnummer (12613 respektive 12768) i sökfältet för att läsa mer.

  Vänliga hälsningar,

  Karin Kommunikationsassistent

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.