Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

överbefolkning

Varför används inte orden överbefolknng (overpopulation) på SIDAs web? Det är ju ett av världens största problem framförallt i en del fattiga länder!

Dag Lindgren

Kommentarer

 • Hej Dag,

  Tack för din fråga.

  Ordet överbefolkning har historiskt använts i syfte att minska barnafödandet bland kvinnor som lever i fattigdom. Inte för att kvinnorna själva velat det, utan för att staten ansett det. Detta har varit grund för övertramp mot mänskliga rättigheter, något som Sida inte ska bidra till.

  Alla människor har rätt att själva bestämma över hur många barn de vill ha. Sida stödjer varje kvinnas rätt att bestämma själv över om hon vill ha barn och i så fall hur många. Det bidrar till bättre hälsa, jämställdhet, hållbar ekonomisk utveckling och demokrati. Därför gick omkring 650 MSEK från Sida förra året till att stödja preventivmedelsförsörjning och annan reproduktiv hälsovård. Detta har lett till att miljontals ofrivilliga graviditeter och osäkra aborter inte har ägt rum, samt att flera kvinnor och flickor har kunnat delta i samhället på samma sätt som pojkar och män.

  Intresserad av att läsa om hur Sida arbetar med SRHR-frågor? Besök denna länk: Sidas arbete i Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter | Sida

  Vänliga hälsningar,
  Karin Kommunikationsassistent

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.