Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan Sida hjälpa nödställda i norra Moçambique?

Hej,

Jag har bott och arbetat några år i Mocambique och lärde där känna många människor och fick många vänner. Förra veckan fick jag ett meddelande från min vän Rafique i Cabo Delgado. Hans familj befinner sig nu på flykt från den by de bor i eftersom området hemsöks av Al-Shabbab. Enligt min vän är religiösa och politiska motiv underordnade. De som terroriserar byarna är banditer som gör det för materiell vinning.

Idag tog jag emot flera bilder på dödade människor, förstörda bilar och nedbrunna hus i Rafiques grannby. Banditerna dödar inte bara människor utan förstör deras liv. Folk mister sina hem, kan inte odla mat, mister sina småföretag.

Därför vill jag be Sida att hjälpa människorna i Cabo Delgado med vad som står i er makt: mat, tält, filtar, kläder etc.

Vänligen,

Tomas
Tomas

Kommentarer

 • Hej Tomas,

  Tack för ditt inlägg.

  Det är en mycket tragisk utveckling i Cabo Delgado. Sida arbetar i Moçambique utifrån den av den svenska regeringen beslutad strategi där vi bland annat ger ett större stöd till organisationer inom det civila samhället inom områdena klimat och miljö, jämställdhet och mänskliga rättigheter och demokrati. En del av organisationerna som arbetar i Cabo Delgado har tvingats avbryta sitt arbete där på grund av våldet. Sida och ambassaden följer utvecklingen i Cabo Delgado men dessvärre är det svårt att få information. En av Sidas samarbetsorganisationer IESE har nyligen publicerat en studie om situationen som du kan läsa här.

  Sida överväger därutöver stöd till de nationella MR-instanserna genom OHCHR under nästa år för att de skall kunna följa och agera i de fall det sker MR-övergrepp däribland Cabo Delgado.

  Här kan du läsa mer om Sidas humanitära bistånd.
  Sida Kommunikationsenheten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.