Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kavats skofabrik i Bosnien

Vad jag förstår fick Kavat sida pengar för att flytta maskiner från Sverige till Bosnien. Sedan låter man dom arbeta för svältlöner.Varför går biståndspengar till slavarbete i Bosnien . Kollar inte Sida upp vad som händer. Biståndspengar är väl från skattepengar. Mvh Kent Jäverfelt svensk pensionär.
Kent Jäverfelt

Kommentarer

 • Hej Kent

  Tack för ditt inlägg.

  Det var regeringen och utrikesdepartementet som beslutade om vilka samarbetsländer som var aktuella. Det fanns även ett antal förfrågningar från svenska företag om denna typ av stöd till just Bosnien.

  Vad gäller syftet med stödet så var det kunskapsöverföring av ny teknik, i detta fall var det en i form av ny teknik för produktion av skor och även kunskapsöverföring i form av utbildning.

  Administrationen av Startprogrammen genomfördes av Nutek, nuvarande Tillväxtverket, som använde sig av Almi som underkonsulter. Sida deltog sex gånger per år i en referensgrupp där ärenden föredrogs. Det var alltså upp till beslutsfattare på Nutek att säkra att kraven uppfylldes vid tiden för beviljande. Om omständigheterna under projektets gång ändrats och företaget inte längre uppfyllde de kriterier som satts upp blev företaget normalt sett återbetalningsskyldig. Om omständigheterna däremot ändrats efter projektets slut så var det utanför Startprogrammens kontroll.

  Enligt Nuteks akt för ärendet så har Nutek godkänt att mottagare av tekniken blev dotterbolaget, då syftet med stödet – ny teknik och kunskapsöverföring – kvarstod.


  Vänligen,

  Sara

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.