Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Har svenska storföretag tagit del av biståndet?

Hej, jag har en fråga som intresserar mig mycket och tycks vara svår att få ett rakt svar på: Har svenska storföretag under de senaste decenniet tagit del av biståndsmedel (dvs som gått direkt till företaget)?
När jag tex läser på er hemsida (se denna: examples-from-sidas-private-sector-collaboration-1.pdf ) så finns ett exempel med HM som heter "Improving Industrial Relations in Cambodia". Jag har svårt att se hur det företaget inte fick medel från biståndsbudgeten i det projektet?
Ändå hävdas det ibland frånföreträdare hos er att några biståndsmedel till storföretag aldrig betalats ut. Men stämmer verkligen det? (jag vill egentligen bara ha faktan så man kan lämna spekulationer åt sidan).
kan ni ge ett rakt svar på detta? :-)

Stort tack på förhand!

Vänligen,
Johan
Oscar Olsson

Kommentarer

 • Hej Johan,

  Tack för din fråga kring huruvida svenska storföretag har tagit del av biståndsmedel och specifikt projektet i Kambodja tillsammans med bland andra H&M.

  Sida samarbetar med företag på olika sätt, både genom partnerskap men också genom att upphandla deras tjänster. I Sidas nyligen publicerade årsredovisning för 2022 hittar du information om Sidas olika partnergrupper, näringslivet är en av dessa (se sida 23).

  Du undrar även specifikt om hur Sida samarbetar med stora svenska företag och du nämner exemplet från Kambodja. En metod för samarbete heter Public Private Development Partnerships (PPDP) och den användes i Kambodja-projektet. Det projektet leddes av ILO, International Labour Organization, och alla medel från biståndsbudgeten utbetalades till dem. Du kan läsa mer om projektet och utbetalningarna på OpenAid: H&M/ILO Industrial Relations 2014-2017 | Openaid.

  När Sida samarbetar med näringslivet följer vi relevanta upphandlingsregler och statsstödsregler. Vi står även bakom principen om obundet bistånd som innebär att vi inte särskilt gynnar enskilda svenska företag.

  Läs mer:
  Näringslivet | Sida
  Public Private Development Partnership | Sida

  Vänliga hälsningar,
  Karin Kommunikationsassistent

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.