Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Går det bistånd till Gambia?

Jag har just kommit hem från en resa i Gambia.

Det var en hjälporganisation och vi hade många kilon med oss för att dela ut till behövande. Hur kommer det sig att detta fantastiskt fattiga land inte får något bistånd? På vår resa , över hela landet fick vi erfara smuts, sopor som eldades överallt och som gav förskräckligt dålig luft. Mängder av gamla skrotbilar som blev lämnade där de slutade fungera eller var med i någon olyckshändelse. Dåliga bostäder, man delar boende med andra familjer och är lycklig om man har ett rum till sin egen familj. Mat lagas över öppen eld, vilket medför att skog skövlas och ger ytterligare dålig luft. Många sitter och äter ur samma bunke som mest består av ris och sås. Det ger spridning av sjukdomar och ytterligare sopor som lämnas på plats.

Havet, och floden är full av plast, det finns inga kunskaper om klimatmål. Hur skall de kunna sätta sig in i vår diskussion om förändringar i vår levnadsstandard för klimatets skull när de inte har mat för dagen och rent vatten att dricka. Gambia är ett litet land, med små medel skulle man kunna få ner barnadödligheten och höja medellivslängden med utbildning och kunskap.

Många gambier är motiverade och vill ha kunskap, barnen i skolan är vetgiriga och intresserade. Går det med Sidas hjälp starta projekt i Gambia? Bara att få den 46 mil långa vägen efter floden att bli av med alla sopor så skulle inte dessa sopor hamna i havet.

Ann

Kommentarer

 • Hej Ann,

  Tack för ditt inlägg!

  Vilka länder och strategier som Sida arbetar med bestäms av riksdagen och regeringen, via Utrikesdepartementet. Gambia är för närvarande inte ett land Sida har ett bilateralt utvecklingssamarbete med, men genom våra strategiska partnerorganisationer går visst stöd till landet.

  Exempel på arbete Sida stödjer i Gambia är ett projekt för hållbar landsbygdsutveckling genom organisationen ForumCiv. I CSO-databasen kan du läsa mer om arbetet samt andra projekt som Sida, genom civilsamhället, stödjer i Gambia just nu och under de senaste åren.

  Via verktyget Openaid.se kan du även se siffror på hur mycket stöd som har gått till Gambia och genom vilka sektorer.

  För information om möjligheterna att söka stöd till projekt kan du läsa mer i denna tråd.

  Vänliga hälsningar,
  Karin Kommunikationsassistent
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.