Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Byggandet av reningsverk för avloppsvatten i Bosnien och Hercegovina?

Hej,
Just nu i Bosnien är en het politiskt fråga om Sveriges bistånd i Mostar. Tidningar skriver att Sverige har dragit sig ut projektet av reningsverk för avloppsvatten eftersom kommunen kan (eller vill inte) visa att Sveriges bidrag av 10 miljoner euro, hamnade till precis detta projekt. På grund av detta Sverige dragit sig ut projektet och ville inte mer skickar pengar till Mostar. Min fråga är: hur mycket pengar från Sverige, sammanlagt, fick staden Mostar för detta projekt, och är sant som skrev jag ovan?
A. Kurt

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga!

  Sverige har investerat sammanlagt 4 miljoner euro i avloppsreningsverket i Mostar. Projektet genomförs i samarbete med och finansiering från Världsbanken, EU och Europeiska Investeringsbanken.

  Reningsverket är ännu inte taget i full drift och arbetar för närvarande till endast cirka 30% av sin kapacitet. Huvudorsaken är att reningsverket inte nås av tillräckliga mängder avloppsvatten. För detta krävs att staden Mostar investerar i hushållsanslutningar till det avloppssystem som finns samt formellt godkänner och tar över reningsverket.

  Så länge detta inte sker ser vi det inte som möjligt att investera ytterligare medel i liknande infrastruktur i staden.

  Vänliga hälsningar,
  Sida Kommunikationsenheten

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.