Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Bidrag till Ryssland

Varför skänker ni pengar till Ryssland när landet som de invaderar behöver pengarna? Vad fan gör ni med mina skattepengar? Skäms
Nilsson

Kommentarer

 • Hej Nilsson

  Tack för din fråga.

  I Ryssland stödjer vi det civila samhället och de som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Det gäller stöd till oberoende medier, demokratikämpar och människorättsförsvarare. Inga pengar kommer att gå till statliga institutioner. Sida följer utvecklingen noga och arbetar intensivt med att anpassa vårt arbete i landet. Våra partners säkerhet är högsta prioritet.

  Samarbetet i Ryssland styrs av regeringens strategi: https://www.regeringen.se/land--och-regionsstrategier/2020/02/strategi-for-sveriges-stod-till-demokrati-manskliga-rattigheter-och-miljo-i-ryssland-20202024/
  Den sammanlagda budgeten för hela strategiperioden 2020-2024 är 324 miljoner kronor. År 2021 var budgeten 70 miljoner kronor.
  Du kan läsa mer om Sidas stöd här
  https://www.sida.se/sida-i-varlden/ryssland


  Vänligen,
  Sara
 • Det finns väl inga oberoende media kvar?. Mänskliga rättigheter när man hela tiden fängslar människor? var t hamnar dessa pengar som ska vara till mänskliga  rättigheter? Borde inte stöd och bidrag betalas tillbaka när man inte uppfyller krav som människliga rättigheterna demokrati mm?
  käthie
 • Hej Käthie.

  Tack för ditt inlägg.

  Demokratin i världen är på tillbakagång. Det begränsar människors inflytande över politiska beslut och makten över sina liv. Därför är demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet de områden som Sida satsar mest på. Arbetet bidrar till ökad frihet och öppenhet för de människor som lever i länder där demokratin och de mänskliga rättigheterna begränsas.
  I Ryssland stödjer vi det civila samhället och dem som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Det gäller stöd till oberoende medier, demokratikämpar och människorättsförsvarare. Inga pengar kommer att gå till statliga institutioner. Sida följer utvecklingen noga och arbetar intensivt med att anpassa vårt arbete i landet. Våra partners säkerhet är högsta prioritet.

  Vi jobbar nära våra partnerorganisationer i Ryssland. Vi använder avancerade kontrollsystem och följer upp arbetet med revisioner. Det är alltid viktigt att de stöd Sida ger används på rätt sätt, att pengarna går till det som de är avsedda för. Därför finns strikta regler och rutiner för hur detta kontrolleras och efterlevs. Sida är också en av få givare som har haft ett kontinuerligt arbete i Ryssland sedan 1990-talet. Den erfarenheten har gett oss en lokalkännedom som gör det lättare för oss att säkerställa att pengarna kommer rätt.
  Kontroll av biståndet
  Sidas arbete mot korruption

  Sida har sedan många år samarbetat kring miljöinsatser i Ryssland, med bland annat lån för att rusta upp kommunal infrastruktur inom vatten och avloppsrening. Dessa insatser har varit lyckade och bland annat lett till kraftigt minskade utsläpp av näringsämnen till Östersjön. Sida beslutade efter krigsutbrottet i februari 2022 att lägga alla miljöinsatser inom kommunal infrastruktur i Ryssland på is. De två kvarvarande fonderna för Ryssland med den nordiska miljöbanken Nefco sades upp i början av mars och återstående medel kommer att återbetalas till Sida.

  Du kan läsa mer om Sidas stöd här
  Ryssland | Sida
  Frågor och svar om Sidas stöd i Ukraina och Ryssland med anledning av Rysslands invasion | Sida  Vänligen,
  Sara
 • O herre djävlar man tror knappt det sant, det måste va Sverige i ett nötskal.
  Tony
 • Jag undrar lite varför just vi ska vara lösningen på Rysslands problem när vi har massor att arbeta med på hemmaplan. Kvinnor sitter instängda i lägenheter av sina män mm.
  Yvonne

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.