Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Information om biståndsprojekt i Mostar, Bosnien-Hercegovina?

Jag är nyfiken på information om ett biståndsprojekt i Mostar, Bosnien-Hercegovina. Projektet ska tydligen omfatta utbyggnad av ett avfallshanteringssystem för Mostar kommun. Jag är intresserad av detaljerad information inklusive kostnadsutfall årligen sedan projektets start. Mvh
Joakim Halen

Kommentarer

  • Hej Joakim,
    Tack för din fråga!

    Sverige har tillsammans med EU och Världsbanken finansierat bygget av Waste Water Treatment Plant (WWTP) i Mostar. Den totala investeringen i WWTP ligger på omkring 9,5 miljoner Euro varav Sveriges bidrag är 25 miljoner SEK. Resterande finansiering av projektet har EU IPA fonden och Världsbankens IDA fond stått för.

    Projektet pågick mellan 2010-2017 och Världsbanken var den samarbetspartner som ansvarade för projektgenomförandet. Sveriges bidrag betalades ut genom Världsbanken under 2010. Finansieringen sköttes genom Världsbanken fram till projektets slut 2017.

    I juni 2018 slutfördes byggandet av reningsverk för avloppsvatten i Mostar. Sedan dess arbetar anläggningen i testfasen som underhålls och drivs av en entreprenör. Tyvärr har det officiella godkännandet av arbeten och överlämnande av WWTP från entreprenören till Mostar stad ännu inte ägt rum. För närvarande fungerar inte anläggningen med full kapacitet. Uppskattningen är att cirka 30 procent av den nödvändiga mängden avloppsvatten når anläggningen. Skälen till att överlämningen av anläggningen till Mostar stad inte skett ännu är många. På ena sidan hävdar Mostar stad att entreprenör inte har fullgjort alla avtalsenliga skyldigheter, medan entreprenören hävdar att Mostar stad hittar alla möjliga ursäkter för att inte ta över anläggningen, eftersom det också ger det ekonomiska ansvaret för underhåll och drift.
     
    Ett antal möten har hållits för att hitta en lösning som möjliggör snabb överlämnande av WWTP till Mostar stad. Sverige har, tillsammans med EU, varit mycket aktiva i att ha en fungerande dialog för att lösa frågan om otillräcklig driftskapacitet och överlämna anläggningen till Mostar stad.

    Hör av dig om du har ytterligare frågor.
    Sida Kommunikationsenheten
  • Hej!
    Jag undrar om ni har några projekt i Bosnien och Hercegovina somkommer att äga rumm 2021 eller efter.
    Almir Kebo
  • Hej Almir!

    Ja, det kommer vi att ha. Här hittar du strategin som gäller fram till dess att regeringen fattat beslut om nästa.

    Här kan du läsa mer om vad Sida gör i Bosnien och Hercegovina.

    Med vänliga hälsningar,

    Sida Kommunikationsenheten
  • Då jag vill mer än gärna jobba i Bosnien, och hjälpa sida eller annan organisation med min erfarenhet undrar jag om man kan anmälla sig nogånstans. Jag har erharenheter med Elkraft och tillstånds frågor.
    Almir Kebo
  • Hej igen SIDA,
    det har nu gått ett drygt år sedan jag ställde min fråga om SIDA´s engagemang i Waste Water Treatment Plant (WWTP) i Mostar stad. SIDA svarade på min fråga i slutet av november 2019.

    Vad har nu hänt i ärendet på ett år? Vilka kostnader har Sverige/SIDA bekostat i projektet under 2020? Jag söker ånyo detaljerad information kring aktuellt läge för projektet.

    Ser fram mot ett fylligt svar.

    Med vänlig hälsning Joakim Halén
    Joakim Halen
  • Hej Joakim!

    Tack för din fråga! Du får gärna mejla Ambassadråd på svenska ambassaden i Sarajevo torgny.svenungsson@gov.se och handläggare aisa.bijedic@gov.se så får du svar direkt.

    Säg till om du hellre vill att jag skickar dem din mejladress.

    Med vänlig hälsning,

    Sida Kommunikationsenheten
  • Då SIDA nu uppenbarligen har en kommunikationsenhet är det väl LÄMPLIGT att SIDA administrerar följdfrågor i redan öppnade ärenden. Vad tycker kommunikationsenheten själv om den enkla riktlinjen?

    Dock väcker SIDA´s tämligen märkliga mail, se ovan, frågor. Vilka frågeställningar önskar SIDA att allmänheten inte frågar om, vilka frågeställningar är "bättre lämpade" att ställa direkt till Svenska Ambassaden?

    Ser gärna att SIDA besvarar även den frågeställningen. Med vänlig hälsning Joakim Halén
    Joakim Halen
  • Hej Joakim!

    Det var tänkt som en möjlighet för dig att kunna ställa följdfrågor direkt till ambassaden, men då besvarar vi istället din fråga i denna tråd.

    Vad har hänt i frågan under det gångna året?
    Vattenreningsverket har provkörts och är i funktion (drivs för närvarande av entreprenören) sedan mitten av 2019. Dock fungerar det inte med full kapacitet eftersom det ännu inte tar emot de volymer avloppsvatten som det har kapacitet att behandla. Detta beror på förseningar i byggande av avloppsrör/-tunnlar (vilka byggs inom ett annat projekt i Mostar) som skulle kanalisera avloppsvatten från en stor del av staden.

    En annan utmaning är fortsatta meningsskiljaktigheter mellan entreprenören (det grekiska företaget AKTOR, kontrakterat av Världsbanken) och stadens myndigheter vad gäller avslutande steg för slutgodkännande av anläggningen och överlämning av ansvar till staden. Eftersom man inte kunnat enats i denna fråga har en internationell tvistlösningsprocess inletts. Detta är en åtgärd som angavs i avtalet mellan entreprenören och staden - att användas i det fall man inte kunde komma överens på annat sätt. Denna juridiska process måste nu få ha sin gång och vi hoppas att den kommer att leda till lösningar som kan tillämpas och att ansvaret för kvarstående arbeten kan klargöras så att överlämningen av anläggningen kan slutföras.

    Mostars myndigheter vägrar alltså att ta över driften av anläggningen från entreprenören och kräver att en lång rad åtgärder vidtas innan så sker. Övertagandet skulle innebära ett stort åtagande för Mostars myndigheter och vår bedömning är att de har begränsad kapacitet såväl finansiellt som ledningsmässigt för att driva anläggningen.

    Under det gångna året har ambassaden, tillsammans med våra internationella partner (Världsbanken, EU-delegationen och Europeiska Investeringsbanken EIB), fört dialog med såväl Mostars myndigheter som nationella myndigheter för att finna en lösning som möjliggör att staden tar över anläggningen och att den kan fås att arbeta till sin fulla kapacitet. Tyvärr har detta inte lett till några framsteg. Vår förhoppning är att det nya styre som tillträder efter de nyligen genomförda valen ska kunna ändra detta.

    Vilka kostnader har täckts av Sverige/Sida för detta projekt under 2020?
    Inga utbetalningar av svenska medel har skett under 2020. Nedan följer en översikt över det svenska stödet och andra partners bidrag under tidigare år:

    BYGGANDE AV VATTENRENINGSVERK I MOSTAR
    Tidsperiod: 2010 - 2017
    Svenskt bidrag: SEK 25 miljoner
    Andra finansiärer: FN/Världsbankens Globala miljöfond (Global Environmental Facility – GEF), USD 1,8 miljoner; EUs förmedlemskapstöd (IPA), EUR 5 miljoner
    Genomförande partner: Världsbanken (Sveriges avtalspart)

    BYGGANDE AV TUNNEL OCH LEDNING PÅ DEN ”VÄNSTRA FLODBANKEN” I MOSTAR
    Tidsperiod: 2016 - 2019
    Svenskt bidrag: SEK 10 miljoner
    Andra finansiärer: EU och EIB (har i skrivande stund tyvärr inga exakta belopp tillgängliga men EU gav ungefär lika mycket som Sverige och lånet från EIB ligger på cirka SEK 30 miljoner)
    Genomförare: EIB (Sveriges avtalspart)

    Hoppas att detta besvarade dina funderingar.

    Med vänliga hälsningar,
    Sida Kommunikationsenheten
  • Hej

    Min fråga här är om det kan finnas möjlighet i Sverige att söka bistånd till att återuppbygga en liten by i Bosnien efter kriget?
    Det har varit min dröm i flera år som jag har tänkt på men har inte ekonomiska möjligheter.

    Tack!
    Ziki
  • Hej Ziki,

    Här kan du hitta mer information om möjligheten att söka bistånd.

    Vänliga hälsningar,
    Fredrik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.