Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur mycket bistånd går via Svenska Afghanistankommittén?

Hur mycket av biståndet till Afghanistan går via Svenska Afghanistankommittén?

Kommentarer

 • Hej Karin,

  Tack för din fråga!

  Av Sidas totala stöd (bilateralt, humanitärt och info/kommunikationsbidrag) till Afghanistan år 2019 (cirka 1 226 miljoner SEK) gick 187 miljoner, dvs. cirka 15%, till Svenska Afghanistankommittén (SAK).

  Av Afghanistanenhetens bistånd till Afghanistan år 2019 gick cirka 17% till SAK.

  Ha en fortsatt fin dag!
  Sida Kommunikationsenheten
 • Hei. Varfør her ni svenska skattepenger till korrupta læñder som ni vet inte går till det pengarna Ær avsendar till? Ta ex. Afghanistan som ligger som nr.3 som de høgst rañkande i vær den på korrupption. Det Ær svenska folkets arbetares pengar ni sløsar bort. Eva

  Eva
 • Hej,

  Det är mycket riktigt som du skriver att problemen med korruption är stora i Afghanistan. Korruption återfinns på alla samhällsnivåer och Sida arbetar kontinuerligt med att förebygga och kontrollera alla insatser. Respekten för de mänskliga rättigheterna kränks i landet och det hänger tätt samman med den utbredda korruptionen. Sveriges bistånd till Afghanistan har två övergripande mål – där stärkt demokrati och jämställdhet, ökad respekt för mänskliga rättigheter och frihet från förtryck är det ena. Vårt arbete går bland annat till att stärka civilsamhällets roll i att utkräva ansvar av beslutsfattare, så kallade watch-dogs, och till att stärka statens egna system. Korruption och fattigdom hänger ofta ihop, vilket gör att det är just svaga stater som i första hand tar emot bistånd. I vilka länder Sida ska vara verksamma är ett beslut som fattas av regeringen, som också beslutar om strategin för vårt samarbete med Afghanistan.


  Elisabeth Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.