Bistånd till Rwanda

Hej!
Enligt uppgifter i media så sponsrar Sverige Rwanda med 250 miljoner!
Samtidigt så sponsrar Rwanda fotbollslaget Arsenal med 350 miljoner!
Hur tänkte ni där?
Skicka en Arsenal tröja till mig För mina skattepengar!
Ovänliga hälsningar Mikael

Mikael

Kommentarer

 • Hej Mikael,

  Sidas arbete i Rwanda sker enligt den strategi regeringen beslutat om. Vi har inget direkt budgetstöd till Rwanda, alltså öronmärkt stöd som bidrar till statsbudgeten. De samarbeten Sida har med rwandiska staten är ett forsknings- och utbildningssamarbete mellan universitet, ett sysselsättningsprogram samt ett program inom lantmäteriområdet.

  Övrigt bistånd går till det civila samhället och inriktar sig framför allt på att stärka demokrati och mänskliga rättigheter; fri och opartisk media; entreprenörskap och företagande; jämställdhet och miljö och satsningar på de allra fattigaste, framför allt kvinnor och ungdomar. En del av detta bistånd går genom FN-organisationer.

  Om Sverige skulle avsluta sitt stöd till Rwanda skulle det framför allt drabba de mest utsatta och sårbara och de organisationer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.

  Vi arbetar av naturliga skäl i några av världens fattigaste och svåraste länder att verka i. På samma sätt som vi arbetar i andra stater med repressiva tendenser som Tanzania och Kambodja, så är vi i Rwanda och stöder de krafter som vill göra landet rättvisare och bättre för befolkningen att leva i.

  Du kan läsa mer om Sveriges bistånd till Rwanda på vår hemsida och fördjupat här på OpenAid.  Där kan du också hitta regeringens strategi och Sidas senaste fördjupade strategirapport.
  Fredrik
 • Det enklast möjliga krav man kan ställa hade ju kunnat vara "spendera inte hundratals miljoner på att köpa tröjreklam hos Premier League-lag", men tydligen får skurkstater likt denna bete sig hur som helst och vi skyfflar ändå ändlösa miljarder över dom helt utan kritiska frågor eller eftertanke. Dom vet ju inte bättre! Lägg ner Sida, en skräpmyndighet som bara existerar för att sprida svenska skattekronor bland människor som förtjänar dom minst. Stannar man inte upp och undrar vad man jobbar i för lekstuga eller äts det crazy pills till frukost, lunch, och middag så man bara myser igenom det utan att bry sig?

  Nä, jag förstår att det verkar vara ett oöverkomligt hinder. Som att sätta sig ner med Palestinas "regering" och förklara att nej pengarna var inte till lyxvillor, privatjet, terrorutbildning och Qassamraketer. Men nej, sånt händer såklart inte. Miljarderna fortsätter år efter år helt okritiskt att ösas över korrupta diktaturer utan varken uppföljning eller ansvar.
  Erik
 • Hej Erik.

  Tack för ditt inlägg.

  Läs Fredriks svar ovan.

  Sida följer kontinuerligt upp och utvärderar de projekt och program som vi stödjer. Uppföljningen sker i flera olika steg och på olika sätt. Här berättar vi om hur det går till när vi kontrollerar att pengarna används rätt.
  Biståndet kontrolleras i flera steg
  Sida arbetar för att öka biståndets effektivitet. Vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för människor som lever i fattigdom och förtryck att förbättra sina levnadsvillkor. Sida jobbar i några av väldens allra mest fattiga och utsatta länder, ofta med konflikter och hög grad av korruption. Därför är det extra viktigt att regelbundet följa upp och utvärdera arbetet. Det görs på flera sätt. Läs mer via länken Kontroll av biståndet | Sida

  Vänligen,
  Sara

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.